miercuri, 6 martie 2013

Etapa I - Muntenia

Inscrierile se fac pana pe 14 martie inclusiv la Kings, Sereno , la sediul federatiei, plata cash sau prin banca ( cu trimiterea copiei platii pe email office@frbiliard.ro )
Tragerea la sorti va avea loc pe 15 martie ora 17.00
Sportivii care nu au inca viza anuala pe 2013 se vor inscrie direct la sediul federatiei pana miercuri 13 martie, cu adeverinta medicala, legitimatie , taxa anuala si taxa de concurs.
Se va juca bila 9 cu regulile modificate : bila 9 pe punct, regula celor 3 bile trecute de linie ...si spargere din box ( boxul intre cele 2 diamante de pe manta scurta)
Atentie mare la echipamentul de concurs, evenimentul va fi televizat !

  Regulament de concurs
1. Decizii de organizare
Exista reglementari se refera la codul de imbracaminte, proteste, probleme de organizare si alte subiecte care nu fac parte din Regulile de Joc, dar trebuie sa fie reglementate pentru fiecare eveniment in parte.
Organizatorii unui eveniment sunt indreptatiti sa impuna reglementarile pentru acel eveniment.
2. Responsabilitatea sportivului
Este responsabilitatea sportivului să cunoască toate regulile, reglementarile şi calendarul sau programul care se aplică competiţiilor. Atâta timp cât oficialii turneului vor face orice efort rezonabil pentru ca aceste informaţii să fie accesibile tuturor sportivilor, responsabilitatea finală cade asupra sportivului.

3. Imbracamintea
Imbracamintea fiecarui jucator trebuie sa fie la nivelul competitiei si sa fie curata, cuviincioasa si in buna conditie. Daca un sportiv nu este sigur de legalitatea imbracamintii sale, acesta ar trebui sa intrebe directorul de concurs inainte de meci daca imbracamintea sa este legala. Directorul de concurs are ultimul cuvant in ceea ce priveste legalitatea imbracamintii jucatorilor. In circumstante exceptionale, directorul poate permite unui jucator sa concureze in contradictie cu codul de imbracaminte,de exemplu daca bagajele sale ar fi fost pierdute de compania aeriana.
Un jucator poate fi descalificat pentru nerespectarea codului de imbracaminte. Daca nu au fost facute anunturi inainte de concurs, codul de imbracaminte FRB-P este in vigoare. Mai jos sunt cerintele curente pentru Campionatul national de biliard-pool:
3.1 Barbati
Barbatii pot purta camasa normala cu guler sau tricou polo de orice culoare. Camasa sau tricoul polo trebuie sa fie bagate in interiorul pantalonilor. Trebuie sa fie in stare buna si curate. Tricourile fara guler nu sunt admise. Camasa trebuie sa aiba cel putin maneca scurta. Pantalonii vor fi curati, in stare buna si pot fi de culoare inchisa, uni fara imprimeuri. Blugii sau trening de orice culoare sunt interzisi.
Pantofii trebuie sa fie eleganti si sa se incadreze cu restul tinutei. Adidasii si sandalele nu sunt permise. Adidasii de culoare inchisa uni cu partea superioara din piele sau gen piele pot fi admisi dar raman la discretia directorului de turneu pentru omologare.

3.2 Femei
Femeile pot purta o camasa, un top, o rochie, o bluza sau un tricou polo. Tricourile fara guler nu sunt permise.Pantalonii vor fi curati, in stare buna si pot fi de culoare inchisa, uni. Blugii si treningul de orice culoare sunt interzisi. . Sportivele pot purta o fusta de culoare inchisa, uni care trebuie sa acopere genunchii.
Pantofii trebuie sa fie eleganti si sa se incadreze cu restul tinutei. Adidasii si sandalele nu sunt permise. Adidasii de culoare inchisa uni cu partea superioara din piele sau gen piele sunt admisi dar raman la discretia directorului de turneu pentru omologare.
4. Jocul cu arbitru „de zona”
Se poate intampla ca turneul sa se joace arbitri ” de zona ” care sunt fiecare responsabili de mai multe mese si nici un arbitru nu este prezent la o masa permanent. In acest caz, jucatorii sunt obligati sa ia in considerare regulile jocului. Recomandarea pentru a conduce jocul in aceste situatii este dupa cum urmeaza :
Jucatorul care nu se afla la masa va executa toate sarcinile arbitrului. Daca, inaintea unei lovituri, jucatorul care se afla la masa crede ca oponentul sau nu poate judeca in mod corect lovitura, poate cere arbitrului „de zona ” sa priveasca lovitura. Jucatorul care va sta pe margine poate de asemenea cere asistenta arbitrului daca crede ca nu poate sau nu vrea sa judece o lovitura.
Daca apare un diferend intre 2 jucatori in timpul unui meci nearbitrat, si arbitrul de zona este chemat pentru a lua o decizie fara a fi vazut cauza disputei, acesta trebuie sa fie atent pentru a intelege situatia cat mai complet posibil. Aceasta ar putea include intrebarea unor martori de incredere, folosirea inregistrarilor, sau punerea in scena a loviturii. Daca arbitrul de zona este rugat sa determine daca un fault a avut loc si nu sunt probe care sa ateste faultul in afara revendicarii unuia dintre jucatori in timp ce jucatorul advers sustine ca nu a fost fault, se presupune ca nu a existat nici un fault.
5. Penalizarea comportamentului nesportiv
Comportament nesportiv inseamna orice comportament intentionat ce dezonoreaza sportul in sine ori intrerupe sau schimba cursul jocului pana la momentul in care nu mai poate fi jucat in mod echitabil. Regulile si regulamentele dau arbitrilor si oficialilor imputerniciri considerabile pentru a penaliza comportamentul nesportiv. Cativa factori ar trebui sa fie luati in considerare atunci cand se iau aceste decizii, inclusiv comportamentul anterior, avertismente anterioare, cat de serioasa este ofensa, precum si informatiile ce ar fi putut fi prezentate la Intalnirea Jucatorilor de la inceputul turneului. Jucatorii trebuie sa afiseze un comportament sportiv pe toata durata competitiei, la masa de joc sau in toata zona locatiei de concurs. Oficialii pot penaliza un sportiv cu avertisment, joc pierdut, meci pierdut, pana la excluderea din concurs cu pierderea oricarui premiu si/sau punctaj pentru orice comportament nesportiv, indiferent daca s-a produs la masa de joc sau in orice zona, pe tot parcursul competitiei.
6. Protestul la decizii
Daca un jucator are nevoie de luarea unei decizii, prima persoana contactata este arbitrul. Arbitrul isi va construi decizia prin orice mijloace i se par potrivite. Daca un jucator vrea sa protesteze impotriva acelei decizii, poate contacta arbitrul principal si dupa aceea directorul de turneu.
Unui jucator ii este permis sa ceara reconsiderarea unei decizii efective a arbitrului o singura data.
Daca cere reconsiderarea aceluiasi subiect a doua oara, va fi considerat comportament nesportiv.
7. Acceptarea echipamentului
Dupa ce un turneu sau un meci anume a inceput, jucatorul nu are dreptul de a contesta calitatea sau legalitatea oricarui echipament pus la dispozitie de Organizatorul de Concurs, decat daca este sustinut de arbitru sau de directorul de concurs; orice contestatie trebuie facuta inainte.
8. Time Out ( Pauza )
Fiecarui jucator ii este permis un singur time-out de 5 minute in timpul meciurilor jucate pana la „primul la 9”. Time-out poate fi folosit doar intre jocuri. In cazul meciurilor mai lungi sportivii au dreptul la 2 time-outuri pe meci.
Pentru a isi exercita dreptul la o pauza, jucatorul trebuie sa :
(1) Informeze arbitrul sau oficialii FRB-P de decizia sa si
(2) Sa se asigure ca arbitrul marcheaza masa pentru suspendarea jocului. ( Procedura standard
este pozitionarea unui tac pe masa)
Oponentul trebuie sa ramana pe scaun, ca si in cazul jocului normal; daca se va implica in alte
activitati in afara celor standard de joc se va considera ca isi exercita dreptul la time-out si nu i se va mai acorda altul. Jucatorul care se afla in time-out ar trebui sa fie constient ca actiunile sale trebuie sa se desfasoare in spiritul jocului si daca se comporta intr-un alt mod, poate fi penalizat pentru Comportament Nesportiv.
Daca un jucator are o problema medicala, directorul de turneu poate decide sa ajusteze numarul de time-outuri indiferent de lungimea meciului.
9. Aranjarea la Bila 9
Asa cum se spune si la Regula 2.2., in afara bilei 1 si 9 celelalte bile se aranjeaza aleatoriu in triunghi si nu trebuie pozitionate intr-o anumita ordine la nici o aranjare. Daca arbitrul nu aranjeaza bilele, si un jucator crede ca oponentul sau plaseaza bilele intentionat in triunghi, poate aduce la cunostinta acest fapt oficialilor turneului. Daca acestia constata ca acesta aranjeaza intentionat bilele in triunghi, jucatorul va primi un avertisment oficial pentru a se retine de la a mai face asa ceva. Odata avertizat, daca jucatorul continua sa aranjeze intentionat bilele in triunghi, el va fi penalizat pentru comportament nesportiv.
10. Cronometrarea loviturii
Un cronometru poate fi cerut in orice moment in timpul unui meci de catre un oficial sau oricare dintre jucatorii implicati in acel meci. Directorul de turneu sau alt oficial desemnat hotaraste daca se va folosi un cronometru sau nu. Daca acesta se va introduce, amandoi jucatorii vor fi cronometrati si va fi desemnat un oficial responsabil cu cronometrarea pe parcursul meciului. Jucatorii vor avea 35 de secunde pe lovitura, si vor fi avertizati atunci cand mai sunt 10 secunde. Fiecare jucator va avea dreptul la o extensie de 25 de secunde la fiecare joc. Cronometrul va fi pornit cand toate bilele se opresc, inclusiv cele care se invartesc. Cronometrul va fi oprit atunci cand pastila atinge bila alba pentru a incepe o lovitura sau atunci cand timpul alocat loviturii expira. Daca un jucator depaseste timpul acordat, va fi un fault standard.
11. Intarzieri
Jucatorii trebuie sa se afle in locatia concursului si gata sa joace meciul repartizat cu 10 minute inainte de ora desemnata. Nici un sportiv nu poate parasi zona de concurs fara acordul oficialilor. Daca un jucator intarzie la meciul sau , va avea 15 minute de la anuntarea meciului ( nu mai devreme de 10 minute fata de ora anuntata) sa se prezinte la masa gata de joc sau va pierde meciul.
12. Ramanerea in scaun
Jucatorul care nu se afla la masa trebuie sa ramana in scaunul desemnat atunci cand oponentul sau se afla la masa. El trebuie sa pastreze linistea si sa nu incerce sa influenteze prin comportamentul sau evolutia adversarului. Daca un jucator are nevoie sa paraseasca zona de joc in timpul meciului, trebuie sa ceara si sa primeasca permisiunea arbitrului. Daca un jucator paraseste aria de joc fara permisiunea arbitrului, va fi tratat ca un comportament nesportiv.

13. Alte reguli de comportament:
- Fumatul si consumul de bauturi alcoolice sunt strict interzise in timpul meciurilor
- Jucatorii sunt obligati sa completeze/semneze biletul de concurs dupa incheierea meciului
- Este strict interzisa folosirea telefonului mobil in timpul meciului sau in zona de concurs
- Atunci cand nu joaca si se situeaza in zona de asteptare, sportivii trebuie sa afiseze un comportament decent, care sa nu influenteze meciurile aflate in desfasurare.
14. Sancțiuni
Pentru comportament nesportiv, injurii, proteste la decizii, neprezentare la meci, ținută neadecvată, deranjarea celorlalți concurenți, amenințări, distrugeri, loviri sau orice altă abatere disciplinară, cei în cauză vor fi sancționați de către Comisia de Disciplină a FRB-P, conform Statutului și Regulamentului Comisiei de Disciplină după cum urmează, în funcție de gravitatea faptei:
- Avertisment scris ( 3 astfel de avertismente duc la o amendă de 100 ron );
- Depunctare între 50 și 950 de puncte:
- Amendă între 50 și 1000 ron;
- Suspendare din activitatea sportivă pe o perioadă de 1-12 luni;
- Suspendare pe 2 ani;
- Excludere pe viață din activitatea sportivă.
Atenție! Suspendările sunt valabile pentru toate competițiile organizate de FRB-P sau EPBF, cât și pentru toate competițiile sub egida FRB-P sau EPBF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu